Torty w stylu Ombre

Od wielu lat styl ten jest wykorzystywany w modzie, a od niedawna, coraz częściej pojawia się także w cukiernictwie. Technika ombre polega na stopniowym cieniowaniu kolorów tak, by jeden płynnie przechodził w drugi. Tak jak na moim urodzinowym torcie poniżej, barwy przechodzą od najjaśniejszej do najciemniejszej lub odwrotnie :). Można puścić wodzę fantazji i pokusić się o najróżniejsze zestawienia kolorystyki. Wzór może też układać się w różnych kierunkach, po skosie, z góry na dół, czy równomiernie wokół obwodu tortu. Podobnie faktura masy, którą dekorujemy tort zależy tylko od wyobraźni. Dekoracja może zaskoczyć cieniowaniem nie tylko na zewnątrz, ale również w środku, po rozkrojeniu ciacha. Już mam parę pomysłów na takie torty – na pewno niedługo jakiś zrealizuje :). Najczęściej do cieniowania używa się kolorów pastelowych, które łagodnie przechodzą między odcieniami i pięknie komponują się w spójną całość. Technika ta jest pracochłonna, ale efekt końcowy wart jest poświęconego czasu. Przy odrobinie cierpliwości można stworzyć małe, słodkie dzieła sztuki.
ombre

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *